I VECKANS PORTRÄTT: Olle Waller om kärlek

Foto: Ida Eriksson
 
Var kommer kärlek ifrån och hur håller man kärleken vid liv? Vi passade på att fråga Olle om svaren! Olle Waller är sex- och samlevnadsexpert och känd från tv-programmet Fråga Olle. Nu delar han med sig av sina tankar i veckans intervju.
 
Hej Olle, hur skulle du beskriva kärlek?
– Att försöka beskriva kärlek rent generellt är väl i det närmaste omöjligt eftersom det kan betyda så olika saker för den enskilde. Men man kan väl dela in kärleken på så sätt att det dels handlar om en köttslig sexuell variant som då riktas mot en partner. Den icke köttsliga kärleken som vi kan känna för vänner, syskon, nära släktingar och våra barn kan vara nog så stark och är ofta av livslång karaktär  medan den köttsliga kärleken inte så sällan är av tillfällig och utbytbar karaktär. Kärleken är evig men föremålen växlar brukar man ju säga. Jag skulle vilja likna begreppet kärlek vid begreppet kvalité. Den är svår att beskriva men man känner igen den när man möter den.
 
Är sex kärlek?
– Det kan det väl vara men många människor kan också vittna om att de häftigaste sexupplevelser de haft har skett i sammanhang där det mest har handlar om attraktion och kåthet. Tillfällen där man hängett sig och släppt på kontrollen. Det flesta människor uppger dock att de var kära i den de låg med senast. Ibland är det så att sexet skapar och väcker kärleken till liv. Många människor kan vittna om att de blivit kära i ett KK, till exempel. Det är något med intimiteten och närheten under sexakten som berör oss på så sätt att den kan, riskerar, att utlösa kärlekskänslor för den andre.

"Jag skulle vilja likna begreppet kärlek vid begreppet kvalité. Den är svår att beskriva men man känner igen den när man möter den."

Var kommer kärlek ifrån?
– Ordet kan delas i två delar: kär och lek. Det första ledet "kär" kommer från latinets carus som betyder att man känner kärlek, starka känslor till någon och det andra ledet "lek" betyder kamp, rörelse och spel. Rätt logiskt ord med andra ord.

Vilka är dina bästa tips på hur man håller kärleken vid liv?
– Ett klassiskt tips är att man inte ska upphöra att vara nyfiken på sin partner. Tystnad i relationerna kan vara förödande, så sätt ord på känslorna. Tro inte att alla sociala och känslomässiga behov kan tillfredsställas av en enda person som partnern. Se till att hålla igång andra kontakter och intressen utanför den snäva tvåsamheten. Håll igång sexlivet! Ibland kan man behöva planera in sexet i livspusslet, schemalägga det helt enkelt. Låter inte så romantiskt och spontant kanske men hjälper till att stärka banden i relationen.


Har du fler kärleksfrågor till Olle? Kolla in Olle Wallers frågelåda. Där kan du läsa redan besvarade frågor och ställa dina egna!


Kommentarer
Emma

Väldigt intressant att läsa! Olle är så himla smart :thumbup:

2012-12-28 17:05:05
Inger Hansson

Bra frågor,intressanta svar.

2012-12-28 17:51:26
Linda-Mamma till Alfred

Åh roligt med denna bloggen, Ida!!!Mysig blogg,här kommer jag kika in fler gånger!

2012-12-29 11:22:20
URL: http://hummingbird.blogg.se


Kommentera här
Kom ihåg mig?

Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress: (om du har)


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P


Trackback