PANELEN OM: Borde kärlek undervisas i skolan?

Panelen svarar
Bland historielektioner och matematik, borde kärlek också finnas på schemat? Show of love frågade veckans panel: borde kärlek undervisas i skolan? 
 
 
Jenny Rosenström, 31 år, Trafikinformatör
Jag tycker att känsloliv skulle kunna integreras i skolundervisningen, men kanske inte som ett eget ämne. Det skulle kunna vara diskussioner om hur man kan undvika att bli sårad och om hur man borde bete sig som pojkvän eller flickvän. Eller varför inte kombinera diskussionerna med samtal med skolläkare eller kurator för de som känner att de vill ha hjälp med olycklig kärlek, till exempel. Jag tror att de skulle vara uppskattat. Jag tror att kärlek i undervisningen skulle väcka tankar och idéer. Det skulle förhoppningsvis leda till att ungdomar som inte lägger för mycket energi på saker som är ganska irrelevant vid ett senare skede i livet. Kanske kan det också rädda betyg och självdestruktivt beteende hos ungdomar. Men självklart ger det mycket att lära sig på egen hand hur allt fungerar också.


William Olsin, 21 år, student
Jag tycker inte att kärlek är något man lär sig genom att sitta med papper och penna och genom att läsa böcker. Kärleken får en att göra dumma saker. Av misstag får du erfarenheter. Samtidigt är kärlek ett väldigt vackert fenomen, för vad skulle livet vara utan kärlek? Alla erfarenheter får man inte bakom en skolbänk. Jag får säkert en "bögstämpel" av polarna nu, men så där är det!
 

Annie Fredriksson, 22 år, student och fotograf

Jag tror att det är svårt att undervisa i något så abstrakt som kärlek ändå är. Kärlek är nog någonting naturligt som är svårt att lära sig att känna eller förstå. Men jag tror inte att det skulle vara helt fel att diskutera ämnet mer i skolan för att försöka sätta ord på de känslor som man har. Jag tycker att idén med kärlek på schemat är bra, men jag tror inte att det går att genomföra, i alla fall inte att undervisa och lära ut om kärlek utan det blir, i så fall, mer diskussioner kring begreppet.
 
 
Mattias Nörager, 20 år, student
Jag tycker att kärlek borde undervisas i skolan, för att få bättre koll på det ena och det andra, som till exempel könssjukdomar. Det är, exempelvis, inte många som vet att om man dricker rödvin och har samlag så kan tjejen bli gravid även om hon har tagit p-piller. 

 
Vad tycker och tror du om kärlek i undervisningen? Dela med dig i en kommentar!
 

5 klassiska kärlekslåtar

Feel the love. Foto: Ida Eriksson
 

Music makes the world go round. Något vi på Show of love tror starkt på! Vare sig du känner dig ledsen, glad, eller bara är rastlös kan du alltid finna ro i musikens värld. Här listar vi fem klassiska kärlekslåtar som vi älskar.

Luther Vandross - Dance With My Father

Det är svårt att hålla tillbaka tårarna när man lyssnar på den här otroligt sorgliga låten från 2003. Luther Vandross storslagna kärlekshyllning till sin pappa vann ett flertal priser, bland annat en Grammy Award år 2004 för årets bästa låt.

Michael Jackson - You Are Not Alone
En fantastisk låt från 1995 som värmer ända in i själen. Vare sig du känner sig ensam eller bara är ledsen kan Show of love garantera dig sinnesro efter att du lyssnat på den sista listettan som Michael någonsin fick i USA.

Mariah Carey & Boyz II Men - One Sweet Day
Alla som förlorat någon som stod en nära i livet kommer att uppskatta den här låten. Mariah Carey och Boyz II Mens klassiska låt har rankats som det bästa samarbetet genom tiderna av musiktidningen Rolling Stones läsare. Det är dessutom den låt som legat listetta i USA i flest veckor genom tiderna, hela 16 veckor!

Whitney Houston - I Will Always Love You
Trots att det egentligen är Dolly Partons låt blev Whitneys version den mest kända. Singeln från 1992 tillbringade 14 veckor på toppen av amerikanska Billboard Hot 100, som på den tiden var ett rekord. Singeln blev Whitneys bäst säljande låt. Endast ett fåtal timmar efter hennes död den 11 februari 2012, toppade låten amerikanska iTunes.

Céline Dion - My Heart Will Go On
Låten från Titanic är Céline Dions största hit och en av de bäst säljande singlarna i historien. 1997 vann den en Oscar för bästa sång och idag anses den vara en av de största kärleksballader från 1990-talet.

Vilken är din favorit bland de klassiska kärlekslåtarna?

 


Åke Pålshammar: kärleken styrs av hjärnan

Åke Pålshammar har bland annat anlitats av Utbildningsradion och Hjärnfonden.                                 Foto: Privat


Trodde du att det var hjärtat som styrde kärleken? Då trodde du helt fel. Neuropsykologen och universitetslektorn Åke Pålshammar har specialiserat sig på att popularisera hjärnan. För Show of love berättar han nu allt du alltid velat veta om vad som händer med din hjärna när du blir kär.

Vad är det som egentligen händer i hjärnan när man blir kär? Hur påverkar kärlek hjärnan?
– Hjärnan aktiveras totalt sett. Vissa delar aktiveras mer, andra mindre. Några delar minskar till och med sin aktivitetsnivå. Framför allt är det "känslohjärnan", det limbiska systemet på fackspråk, som aktiveras extra mycket. Inom den delen finns några mindre delar som ingår i det så kallade belöningssystemet. De heter nucleus accumbens nucleus caudatus och centrala tegmentala arean (VTA) och de finns inne i hjärnan, det vill säga inte i den yttre hjärnbarken. Hjärnan blir nästan som urloggad vad gäller förståndsdelen, det vill säga den så kallade neocortex, den nya barken, som är omfattande och innehåller funktioner som är relaterade till allt vad vi gör och uppfattar. En del i främre delen, pannloberna, brukar ha extra mycket sänkt aktivitet på grund av att känslohjärnan fått kommandot. Inom känslohjärnan triggas aktiviteten i vissa delar av amygdala, känslokärnan, medan andra delar av samma struktur sänks i sin aktivitet. Den delen har att göra med rådslår och ängslan. Man blir alltså glad och upphetsad känslomässigt och samtidigt dämpad i sin rädsla och oro. Därmed får man känslostorm. Allt styrs med kemi och det viktigaste ämnet heter dopamin. Men även serotonin, fenyletylamin, och många andra ämnen medverkar. Eftersom frontalloberna delvis "loggas ur" blir man mindre kritisk och reflekterande. Dessutom får man massvis med energi som gör att man varken behöver sova eller äta under långa tider.

Vad är det som händer i hjärnan när "nyförälskelsefasen" är över?
– Efter nyförälskelsen minskar dopaminaktiviteten i de nämnda belöningsområdena. Hjärnan och dess aktivitet lugnar ner sig litegrann. Man får en mer "normalfungerande" hjärna där man åter blir lite mer reflekterande och ser andra saker än under "berusningsfasen". Man har då mer av ett signalämne som kallas oxytocin. Det är ett hormon som fungerar som ett signalämne i hjärnan och som ger lugn och ro och välmående. Jag bukar kalla det ett "mys-och-pys-hormon"! Man stormtrivs helt enkel med den man valt även om de himlastormande upplevelserna minskat något - vilket sannolikt är mycket hälsosamt!

Vilka för- och nackdelar finns det med att hjärnan reagerar som den gör när man blir kär?
– Att man blir glupskt "hungrig" på alla sätt på en partner man blir blixtförälskad i passar med evolutionsteorins syn på detta. Man ska inte reflektera så mycket (pannlobsfunktioner) utan det ska vara lite mer "pang på" så att man parar sig och därmed för generna vidare till en ny person. Det kan ju tyvärr i det civiliserade och komplicerade samhälle vi nu lever i vara lite knasigt ibland. Man behöver ju verkligen kunna bromsa sig, hejda sig, hämma sig (frontallobsfunktioner) och inte bara följa sina känslo- och drivkraftsimpulser. Självklart kan den styrkan man har i drifterna och lusten bli till stora problem för vissa som gör saker som motparten inte alls vill.

Går kärlek att beskrivas enbart genom vad som händer i hjärnan, eller ligger det också annat bakom det?
– De flesta vill väl att det ska vara något "mer" än bara det jag beskriver, men jag tror att nervimpulser och kemi är grunden till allt vi gör, inklusive kärlek.


Vad tror du om att kärleken styrs av hjärnan? Kommentera gärna dina åsikter!